Auteursrechten spelen op 2 manieren een rol bij AI: zowel bij de input alsook bij de output. Bij de input kunnen immers afbeeldingen of teksten van derden worden ingegeven. De EU heeft daar inmiddels een mening over gevormd. Per 1 augustus 2024 is de Verordening (EU) 2024/1689 (verordening artificiële intelligentie) van kracht geworden.

Input:  Deze Verordening bepaalt dat ‘machine learning’ op basis van auteursrechtelijk beschermde werken geen auteursrechtinbreuk oplevert mits er geen sprake is van opt-out van de auteursrechthebbende en er sprake is van wetenschappelijk onderzoek. Datatraining is dus toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek, behoudens opt-out in andere gevallen.  In die gevallen is de toestemming van de auteursrechthebbenden noodzakelijk. Ik ben benieuwd of en hoe vaak kunstenaars uitdrukkelijk zullen opteren voor een opt-out!

Daarnaast dienen de ontwerpers van generatieve artificiële intelligentie transparant daarover te zijn: er is een verplichting tot publicatie van samenvattingen van de content die gebruikt is voor de training van het AI-model.

Output: dat is nog niet zeker.  In de 1e uitspraak in Europa werd geoordeeld dat de gegeneerde afbeelding niet het unieke resultaat was van de creatieve activiteit van een natuurlijk persoon, dus op de afbeelding kon geen auteursrecht worden geclaimd. De VS en de EU neigen naar het níet toekennen van auteursrecht aan door kunstmatige intelligentie gemaakt werkt, maar China deed dat in een recente rechtspraak wel.

 

 

 

Bel
Route