Het portretrecht is het recht van de geportretteerde om zich te verzetten tegen openbaarmaking van zijn portret. Let op: vereist is dat iemand herkenbaar is afgebeeld. Dat kan ook zijn: gebruik van een look-a-like, een typerende lichaamshouding of het gebruik van bepaalde attributen. Afbalking van het gezicht is niet altijd voldoende. Let wel: voor huizen, tuinen, dieren, natuurschoon kan geen portretrecht worden ingeroepen.
De wet maakt onderscheid tussen twee situaties:
– het portret dat in opdracht is gemaakt,
– ofwel het portret dat niet in opdracht is gemaakt
Wat zijn de rechten van een geportretteerde van een portret in opdracht? Dat zijn er minder dan u zou verwachten!
- Enkele kopieën maken voor zichzelf en familie en vrienden, bijv. foto’s van een bruidsreportage
- De portretten beperkt gebruiken voor publicaties mits naamsvermelding van de fotograaf plaatsvindt. De voorwaarde is echter dat het gaat om niet- commercieel gebruik.
Wat mag geportretteerde niet:
- Het portret publiceren op commerciële websites, blogs en social media. Toestemming en naamsvermelding van de fotograaf is vereist
- Het portret bewerken door bijv. filters aan te brengen op Instagram, of het formaat aanpassen. Toestemming van de fotograaf is vereist
Rechten van de fotograaf: Wat mag de fotograaf niet van een portret in opdracht? De fotograaf is de auteursrechthebbende, maar mag het portret niet publiceren. De foto mag niet opgenomen worden in een portfolio, niet gebruikt worden op social media en niet gepubliceerd worden op de website van de fotograaf of in zijn winkeletalage worden afgebeeld.
Meer weten: neem contact op met Annelies ten Hove, ath@tenhoveadvocatuur.com